Co se na farmě naučíte, doma jako když najdete.
A na rodinné minifarmě KOZFARMMAR se toho naučíte spoustu: skvělé sýry, máslo, tvaroh i jogurt. To vše během jediného víkendu pod dohledem milé lektorky, kterou si účastníci kurzu nemůžou vynachválit.
Víkendový kurz domácí výroby sýrů
- občerstvení během celého kurzu (káva, čaj, voda)
- parkování
- receptury na vyráběné produkty + skripta se základními sýrařskými postupy
- vystavení certifikátu o absolvování kurzu
- Náplň kurzu:
- skladování a úprava mléka, jeho ošetřování a vhodnost zpracování na mléčné produkty
- pasterované a nepasterované mléko, vlastnosti a vliv na výrobu sýrů
- mlékárenské kultury, očkování mléka
- teploty, sýření
- krájení sýřeniny, dohřívání, prokysávání
- solení, lisování, zrání
- Co si na kurzu vyrobíte:
- Jogurt typu Hollandia
- Junket – rychlý dezert s konzistencí pudinku
- Máslo
- Tvaroh – v případě odstředění smetany na výrobu másla odtučněný
- Čerstvý sýr
- Camembert
- Hrudkový sýr na výrobu brynzy
- Halloumi – kyperský sýr vhodný na grilování
- Ricotta – syrovátkový sýr s konzistencí jemného tvarohu
- Korbáčky, případně parenica a oštěpek
- Mozzarella
- Solný nálev
- SO-NE : sobota 10.00 – cca 18.00 / neděle 9.00 – cca 14.00 (včetně hodinové přestávky na oběd)