Časopis Nová Botanika na Firmy.cz
Poznejte vonné rostliny celého světa během jednoho večera - již 16. května 2024.

Časopis Nová Botanika - ročník 2023 + e-archiv 2023

Kód: 125
Akce Novinka Tip
Značka: Botanica Nova
440 Kč –4 %
2023 02 obalka Nova Botanika A4mensi
440 Kč –4 % 420 Kč
Skladem (>5 ks)
Můžeme doručit do:
29.4.2024

Časopis Nová Botanika. Váš průvodce světem rostlin.

Pořiďte si předplatné Nové Botaniky za nejvýhodnější cenu.

Jarní číslo vychází vždy 30. května a podzimní číslo vychází vždy 15. listopadu.

NA CO SE MŮŽETE TĚŠIT V PODZIMNÍM ČÍSLE 2023/2?

Obsah Nové Botaniky 2023/2

Mangrove – ohrožený svět obojživelných lesů

Mangrovy jsou velmi zajímavá společenstva tropických a subtropických oblastí, vyskytující se na místech, kde se setkává pevnina se slanou a sladkou vodou. Potkáme se zde s řadou unikátních adaptací, pomocí nichž se rostliny vyrovnávají se životem na nehostinných stanovištích.

Vonné látky v životě rostlin. Rostliny a živočichové

Položili jste si někdy otázku, k čemu vlastně rostlina potřebuje vonné látky, které produkuje? Jistě ano. Silice potřebuje pro komunikaci, ochranu před hmyzem či jinými býložravci, kteří by si na ní chtěli pochutnat, anebo chtějí hmyz naopak přilákat jako opylovače. Pojďte poodhalit, jaké chemické mechanismy působení na živočichy rostliny využívají a jak se vyvíjejí.

Mučenky a jejich všestranné využití

Mučenky jsou známé pro své jedlé plody pod názvem maracuja či passionfruit. Mučenka jedlá má poživatelnost uvedenu přímo v druhovém jménu. Mučenky jsou liány s velmi dekorativními květy a celkem známe více než 580 druhů, z nichž se řada používá v tradiční medicíně k léčbě mnoha onemocnění.

Neshodice rozprostřená, tradiční léčivka s širokou škálou léčivých účinků

Eklipta rozprostřená, či již bratry Presly pojmenovaná neshodice, patří mezi léčivé rostliny s rozmanitým využitím jak v ájurvédě, tradiční čínské medicíně a v domorodé Americe, tak i v nejnovějších technologiích.

Allanblackie: olejová alternativa ze subsaharské Afriky

V deštných lesích tropické Afriky se vyskytuje řada zajímavých a dosud nedoceněných druhů rostlin. Jedním z nich je i allanblackie, strom z čeledi klusiovitých. Představíme si druh, který se do celosvětového povědomí začal dostávat na přelomu milénia, a to díky unikátnímu složení svého oleje.

Biotechnologické postupy ve šlechtění cibule kuchyňské

Cibule kuchyňská je jednou z celosvětově nejoblíbenějších zelenin. Šlechtitelé vytvářejí nové odrůdy pomocí hybridizačního a populačního selekčního šlechtění. Jaká úskalí na šlechtitele čekají a jak se vyhnout tzv. heteróznímu efektu a skokovému snížení výnosu, vitality a odolnosti k chorobám? Zjistěte, jaké biotechnologie se používají.

Arboretum Sofronka v Plzni-Bolevci

Krátce po polovině minulého století vzniklo na okraji Plzně v sousedství rybníků bolevecké rybniční soustavy arboretum Sofronka, sbírka borovic unikátní nejen u nás, ale i v celosvětovém měřítku. Dlouhodobě zde roste 40 druhů borovic z celého světa. Přijměte pozvání do tohoto unikátního arboreta a dozvíte se více.

Kulturní rostliny Střední Asie aneb odkud pochází naše známé ovoce

V dalším díle seriálu o kulturních plodinách zamíříme opět do Asie, neboť zdejší druhová rozmanitost dala vzniknout velkému množství rozličných plodin. Zaměříme se na původní plané druhy našich známých ovocných stromů, pocházejících z této oblasti. Jabloň, hrušeň, kdouloň, meruňka, ořešák a mnohé další.

Vonodřev a jeho tajemné vůně

Jméno vonodřev nám napoví mnohé. Získává se z něj pryskyřice, která je známá jako peruánský balzám a toluánský balzám. Jako součást Višněvského balzámu je používána na špatně se hojící rány, působí proti zánětu, podporuje hojení a obnovu tkáně. Zdá se, že je univerzálním hojivým prostředkem, nicméně v dnešní době alergií je třeba opatrnosti.

Experimentální směsi pro ozeleňování tramvajových tratí a obratišť

Stále více zastavěné plochy, beton a asfalt trápí řadu měst. Na silnicích se asi rostlinného koberce nedočkáme, ale co třeba na tramvajových tratích? V článku vám přestavíme, jaké druhy rostlin by se zde mohly uplatnit. Není to totiž vůbec jednoduché, ne každá rostlina na pásech kosených a vyhřívaných tramvajemi prosperuje.

Šafrán setý – podzimní král mezi šafrány

S podzimem čekáme spíše záplavy barevné palety listí než barev květů. Šafrán setý však kvete právě na podzim. Je to druh, který se po staletí využívá pro své kořenité blizny, ale i významné léčivé účinky, které potvrzují mnohé studie. Biologicky aktivních látek v něm bylo prokázáno již 150. A že se hodí třeba právě na podzim, si již přečtěte sami.

Houby přírodní památky Rychnovský vrch

Na podzimní houby se jistě vypravíte sami, my vás pozveme tentokrát na Svitavsko a představíme vám houby s poetickými českými jmény žilnatka či loupavka i známější ryzce a hřiby v přírodní památce Rychnovský vrh, kde na 341,5 ha roste asi 478 taxonů hub. To by bylo, kdyby byly všechny jedlé…

Vývoj karpatských květnatých luk

Původní karpatské druhově pestré louky jsou výsledkem dlouhodobého soužití člověka s přírodou. Patří k druhově nejbohatším, nejpestřejším a nejohroženějším biotopům. Představíme si jejich historický vývoj i druhovou bohatost na příkladu jedné z nejbohatších lokalit – Kopaneckých lúk ve Slovenském ráji.

Harmonie barev a vůní Arboreta Fakulty lesnické a dřevařské v Kostelci nad Černými lesy

Arboretum v Kostelci nad Černými lesy je pro veřejnost otevřeno jen dvakrát v roce, ale rozhodně stojí za to si sem naplánovat návštěvu. Kromě partií, kde jsou dřeviny uspořádány systematicky či dle ekologických nároků, zde najdete části, kde je v kompozici skupin dřevin kladen důraz na jejich uspořádání, které by lahodilo oku návštěvníků či objektivu fotografa.

Zelenina původem ze Střední Asie

Mnohá zelenina pochází z asijského regionu, tentokrát se zaměříme na česnek, cibuli, mrkev a špenát. Dozvíte se, že původ divokého předka česneku setého je kvůli sterilitě mnoha jeho kultivarů obestřen tajemstvím a jak je to s pláčem nad cibulí. A než si článek nalistujete, tipněte si, jakou barvu kořene měla původní mrkev?

 

 NA CO SE MŮŽETE TĚŠIT V JARNÍM ČÍSLE?


Obsah Nové Botaniky 2023/1


Nové objevy v rostlinné říši
Stále je co objevovat, některé rostlinné druhy však mizí rychleji, než by se mohlo zdát. Tentokrát si představíme láčkovku z ostrova Kalimantan či zcela nový rod bena, nazvaný podle náhorní plošiny Benna v západní Africe, kde roste. Madagaskar je na nové druhy tradičně velmi bohatý, loni zde byly popsány čtyři nové druhy rodu palnice z čeledi pryšcovitých.

Na křídlech evoluce. Křehké vztahy kolibříků a rostlin
Mezi rostlinami existuje kolem sedmi tisíc druhů, jež jsou závislé na opylování kolibříky. Z nejznámějších jmenujme helikonie, mučenky či brugmansie. I kolibříci mají pro svůj život závislý na rostlinách řadu přizpůsobení, podobně jako hmyz přizpůsobil dlouhým ostruhám květů své sosáčky, kolibříci zase uzpůsobili délku a zahnutí zobáčků, ale i jazýčků.

Galapážské opuncie a jejich význam pro krajinu ostrova a jeho živočichy
Při výstupu z letadla na Galapážském souostroví vás jako první upoutají všudypřítomné kaktusy rodu opuncie. Galapážské opuncie patří do šesti druhů, ale rozeznávají se i další poddruhy a variety. Všechny jsou na červeném seznamu ohrožených druhů a setkat se s nimi můžete jen zde. S některými dokonce jen na jednom z ostrovů archipelagu.

Opuncie mexická a její všestranné využití
Opuncie mexická je nejrozšířenějším druhem opuncií, pocházejících z celého amerického kontinentu, a často se pěstuje v tropických a subtropických oblastech celého světa. Kromě okrasné funkce je to důležitá součást jídelníčku a má významné léčivé účinky. Používá se pro produkci červeného barviva, k jehož výrobě je nezbytný červec nopálový.

Barvířské rostliny
Rostlinná barviva člověk používal k barvení látek již od neolitu, tedy přibližně z doby 8000 až 5000 let před naším letopočtem. Které rostliny jsou zdrojem modré, červené nebo žluté? Pojďme se podívat na pestrou paletu barev, které vykouzlila příroda a vytlačily je až anilinové barvy v 19. století a moderní barviva.

Chameleon tymián. Co jsou vonné chemotypy?
Na pohled stejná rostlina, ale voní jinak. Znáte to, na horách voní vše intenzivněji než v nížinách, a dokonce i stejné druhy se výrazně liší. Za tuto vlastnost mohou rozdílné chemotypy stejných rostlinných druhů. My si je představíme na příkladu mateřídoušek.

Kde jsou cytokininy, je i život
V minulém čísle jsme poodhalili tajemství fytohormonů, mezi něž patří i cytokininy, na něž se zaměříme tentokrát. Pojďte se s námi ponořit do výzkumů tajemných cytokininů, trvajících dlouhých 50 let. Prozradíme vám, za co všechno jsou cytokininy zodpovědné a proč jsou důležité.

Černucha setá
Znáte pryskyřníkovité? Samé jedovaté rostliny? Kdepak, některé druhy jsou sice jedovaté (často i prudce), ale jiné druhy jsou významné koření, jako třeba černucha, kterou znali již za časů Tutanchamona ve starověkém Egyptě. Semena černuchy seté mají nahořklou, mírně ostrou chuť a rozemletá vydávají jemnou vůni podobnou… Nechte se překvapit.

Domestikované rostliny jihovýchodní Asie
Po oblasti Blízkého východu, středomořském centru a Africe se v našem seriálu přesuneme do jihovýchodní Asie a představíme si asijské rostliny, které dobyly svět a staly se jednou ze základních složek potravy na světě. Představíme si obiloviny, tzv. pseudoobilniny, luštěniny i cukrodárné plodiny. Zaměříme se na rýži, proso, konopí a mnohé další.

O čajovníku
Pod jménem čajovník si každý představí něco jiného. Někteří třeba mylně éterický olej „tea tree“, tedy australského stromu kajeputu střídavolistého (Melaleuca alternifolia). Není se ale čemu divit, některá komerční označení rostlinných produktů jsou totiž velmi zavádějící. My se ale podíváme na „pravý“ čajovník čínský, tedy Camellia sinensis. Nad šálkem čaje nejen o páté.

Botanická zahrada Teplice – oáza pod Krušnými horami
V lázeňském městě Teplice, v podhůří Krušných hor se skrývá unikátní botanická zahrada, ve které můžete cestovat po celém světě. A nejen v tom dnešním. V subtropickém skleníku na vás čeká krajina na Teplicku před 20 miliony let i ukázka valdiviánského temperátního deštného lesa Chile a Argentiny.

Houby přírodní rezervace Údolí Doubravy
Lesy Vysočiny známe především jako monokulturní smrkové porosty, dnes mnohde velmi zdecimované kůrovcem. Na některých místech se však zachovaly cenné enklávy bučin a suťových lesů. Atraktivní lokalitou v severní části Vysočiny je přírodní rezervace Údolí Doubravy, která je taktéž mykologicky cenná a kde vám představíme jedny z prvních jarních druhů zdejších hub.

(Ne)viditelní kosmonauti: Lišejníky
V našem seriálu o neviditelných kosmonautech jsme vám dosud představovali především řasy a sinice, na kterých bylo provedeno nejvíce experimentů. Nyní se zaměříme na lišejníky, které patří k neodolnějším organismům na Zemi. Lišejníky si poradí s nízkými teplotami i suchem, dokázaly by však přežít v nehostinných podmínkách kosmu?

Léčivé účinky hluchavkovitých rostlin. Bazalky
Hluchavkovité rostliny jsou velmi bohatou čeledí rostlin s mnoha významnými léčivými účinky. Tentokrát se zaměříme na bazalky, kterých je 65 druhů a bezpočet různých barevných a vonných kultivarů. Bazalka vonná, bazalka posvátná, bazalka příjemná…, rozhodně stojí za to je znát nejen podle zvukomalebných jmen. Jsou to nejen léčivky, ale i aromatické byliny používané jako koření.

Chebule srdčitá – ájurvédská léčivka
Znáte lunoplodovité? Je to poněkud méně známá čeleď, do které patří i chebule srdčitá, která je jednou z nejdůležitějších ájurvédských léčivek podporujících dobrou kondici. Jméno čeledi odráží tvar semen, která mají polokruhovitý měsíčitý tvar. U chebule se však využívají nadzemní části rostliny, stonky a listy, plné bioaktivních látek.

 

 

 

 

Vybíráme z obsahu prvního loňského čísla, které vyšlo 30. května 2020 (detailní obsah naleznete v popisu produktu):

Detailní informace

Můj svět rostlin - Zajímavosti ze světa rostlin v unikátním časopise Nová Botanika a v poutavých přednáškových cyklech. Objevujte krásu a rozmanitost rostlin. Poznejte nejnovější technologie a objevy. Objevujte svět vůní a rostliny s využitím v aromaterapii. Inspirujte se tipy pro Vaši zahradu. Seznamte se s výsledky vědeckého bádání. Navštivte botanické zahrady. Vyzkoušejte tradiční i méně známé léčivé rostliny. To vše a mnohé další na Vás čeká v časopise Nová Botanika. Poznejte svět rostlin, jak jej neznáte.

Detailní popis produktu

Časopis Nová Botanika. Váš průvodce světem rostlin.

Předplatné ročníku 2023 včetně elektronické verze zdarma.

Obsah Nové Botaniky 2023/2

Mangrove – ohrožený svět obojživelných lesů

Mangrovy jsou velmi zajímavá společenstva tropických a subtropických oblastí, vyskytující se na místech, kde se setkává pevnina se slanou a sladkou vodou. Potkáme se zde s řadou unikátních adaptací, pomocí nichž se rostliny vyrovnávají se životem na nehostinných stanovištích.

Vonné látky v životě rostlin. Rostliny a živočichové

Položili jste si někdy otázku, k čemu vlastně rostlina potřebuje vonné látky, které produkuje? Jistě ano. Silice potřebuje pro komunikaci, ochranu před hmyzem či jinými býložravci, kteří by si na ní chtěli pochutnat, anebo chtějí hmyz naopak přilákat jako opylovače. Pojďte poodhalit, jaké chemické mechanismy působení na živočichy rostliny využívají a jak se vyvíjejí.

Mučenky a jejich všestranné využití

Mučenky jsou známé pro své jedlé plody pod názvem maracuja či passionfruit. Mučenka jedlá má poživatelnost uvedenu přímo v druhovém jménu. Mučenky jsou liány s velmi dekorativními květy a celkem známe více než 580 druhů, z nichž se řada používá v tradiční medicíně k léčbě mnoha onemocnění.

Neshodice rozprostřená, tradiční léčivka s širokou škálou léčivých účinků

Eklipta rozprostřená, či již bratry Presly pojmenovaná neshodice, patří mezi léčivé rostliny s rozmanitým využitím jak v ájurvédě, tradiční čínské medicíně a v domorodé Americe, tak i v nejnovějších technologiích.

Allanblackie: olejová alternativa ze subsaharské Afriky

V deštných lesích tropické Afriky se vyskytuje řada zajímavých a dosud nedoceněných druhů rostlin. Jedním z nich je i allanblackie, strom z čeledi klusiovitých. Představíme si druh, který se do celosvětového povědomí začal dostávat na přelomu milénia, a to díky unikátnímu složení svého oleje.

Biotechnologické postupy ve šlechtění cibule kuchyňské

Cibule kuchyňská je jednou z celosvětově nejoblíbenějších zelenin. Šlechtitelé vytvářejí nové odrůdy pomocí hybridizačního a populačního selekčního šlechtění. Jaká úskalí na šlechtitele čekají a jak se vyhnout tzv. heteróznímu efektu a skokovému snížení výnosu, vitality a odolnosti k chorobám? Zjistěte, jaké biotechnologie se používají.

Arboretum Sofronka v Plzni-Bolevci

Krátce po polovině minulého století vzniklo na okraji Plzně v sousedství rybníků bolevecké rybniční soustavy arboretum Sofronka, sbírka borovic unikátní nejen u nás, ale i v celosvětovém měřítku. Dlouhodobě zde roste 40 druhů borovic z celého světa. Přijměte pozvání do tohoto unikátního arboreta a dozvíte se více.

Kulturní rostliny Střední Asie aneb odkud pochází naše známé ovoce

V dalším díle seriálu o kulturních plodinách zamíříme opět do Asie, neboť zdejší druhová rozmanitost dala vzniknout velkému množství rozličných plodin. Zaměříme se na původní plané druhy našich známých ovocných stromů, pocházejících z této oblasti. Jabloň, hrušeň, kdouloň, meruňka, ořešák a mnohé další.

Vonodřev a jeho tajemné vůně

Jméno vonodřev nám napoví mnohé. Získává se z něj pryskyřice, která je známá jako peruánský balzám a toluánský balzám. Jako součást Višněvského balzámu je používána na špatně se hojící rány, působí proti zánětu, podporuje hojení a obnovu tkáně. Zdá se, že je univerzálním hojivým prostředkem, nicméně v dnešní době alergií je třeba opatrnosti.

Experimentální směsi pro ozeleňování tramvajových tratí a obratišť

Stále více zastavěné plochy, beton a asfalt trápí řadu měst. Na silnicích se asi rostlinného koberce nedočkáme, ale co třeba na tramvajových tratích? V článku vám přestavíme, jaké druhy rostlin by se zde mohly uplatnit. Není to totiž vůbec jednoduché, ne každá rostlina na pásech kosených a vyhřívaných tramvajemi prosperuje.

Šafrán setý – podzimní král mezi šafrány

S podzimem čekáme spíše záplavy barevné palety listí než barev květů. Šafrán setý však kvete právě na podzim. Je to druh, který se po staletí využívá pro své kořenité blizny, ale i významné léčivé účinky, které potvrzují mnohé studie. Biologicky aktivních látek v něm bylo prokázáno již 150. A že se hodí třeba právě na podzim, si již přečtěte sami.

Houby přírodní památky Rychnovský vrch

Na podzimní houby se jistě vypravíte sami, my vás pozveme tentokrát na Svitavsko a představíme vám houby s poetickými českými jmény žilnatka či loupavka i známější ryzce a hřiby v přírodní památce Rychnovský vrh, kde na 341,5 ha roste asi 478 taxonů hub. To by bylo, kdyby byly všechny jedlé…

Vývoj karpatských květnatých luk

Původní karpatské druhově pestré louky jsou výsledkem dlouhodobého soužití člověka s přírodou. Patří k druhově nejbohatším, nejpestřejším a nejohroženějším biotopům. Představíme si jejich historický vývoj i druhovou bohatost na příkladu jedné z nejbohatších lokalit – Kopaneckých lúk ve Slovenském ráji.

Harmonie barev a vůní Arboreta Fakulty lesnické a dřevařské v Kostelci nad Černými lesy

Arboretum v Kostelci nad Černými lesy je pro veřejnost otevřeno jen dvakrát v roce, ale rozhodně stojí za to si sem naplánovat návštěvu. Kromě partií, kde jsou dřeviny uspořádány systematicky či dle ekologických nároků, zde najdete části, kde je v kompozici skupin dřevin kladen důraz na jejich uspořádání, které by lahodilo oku návštěvníků či objektivu fotografa.

Zelenina původem ze Střední Asie

Mnohá zelenina pochází z asijského regionu, tentokrát se zaměříme na česnek, cibuli, mrkev a špenát. Dozvíte se, že původ divokého předka česneku setého je kvůli sterilitě mnoha jeho kultivarů obestřen tajemstvím a jak je to s pláčem nad cibulí. A než si článek nalistujete, tipněte si, jakou barvu kořene měla původní mrkev?

Obsah jarního čísla Nové Botaniky 2023/1

Editorial

Nové objevy v rostlinné říši

Stále je co objevovat, některé rostlinné druhy však mizí rychleji, než by se mohlo zdát. Tentokrát si představíme láčkovku z ostrova Kalimantan či zcela nový rod bena (Benna), nazvaný podle náhorní plošiny Benna v západní Africe, kde roste. Madagaskar je na nové druhy tradičně velmi bohatý, loni zde byly popsány čtyři nové druhy rodu palnice (Acalypha) z čeledi pryšcovitých.

 

Na křídlech evoluce. Křehké vztahy kolibříků a rostlin 

Mezi rostlinami existuje kolem sedmi tisíc druhů, jež jsou závislé na opylování kolibříky. Z nejznámějších jmenujme helikonie, mučenky či brugmansie. I kolibříci mají pro svůj život závislý na rostlinách řadu přizpůsobení, podobně jako hmyz přizpůsobil dlouhým ostruhám květů své sosáčky, kolibříci zase uzpůsobili délku a zahnutí zobáčků, ale i jazýčků.

 

Galapážské opuncie a jejich význam pro krajinu ostrova a jeho živočichy

Při výstupu z letadla na Galapážském souostroví vás jako první upoutají všudypřítomné kaktusy rodu opuncie. Galapážské opuncie patří do šesti druhů, ale rozeznávají se i další poddruhy a variety. Všechny jsou na červeném seznamu ohrožených druhů a setkat se s nimi můžete jen zde. S některými dokonce jen na jednom z ostrovů archipelagu.

 

Opuncie mexická a její všestranné využití

Opuncie mexická je nejrozšířenějším druhem opuncií, pocházejících z celého amerického kontinentu, a často se pěstuje v tropických a subtropických oblastech celého světa. Kromě okrasné funkce je to důležitá součást jídelníčku a má významné léčivé účinky. Používá se pro produkci červeného barviva, k jehož výrobě je nezbytný červec nopálový.

 

Barvířské rostliny

Rostlinná barviva člověk používal k barvení látek již od neolitu, tedy přibližně z doby 8000 až 5000 let před naším letopočtem. Které rostliny jsou zdrojem modré, červené nebo žluté?  Pojďme se podívat na pestrou paletu barev, které vykouzlila příroda a vytlačily je až anilinové barvy v 19. století a moderní barviva.

 

Chameleon tymián. Co jsou vonné chemotypy?

Na pohled stejná rostlina, ale voní jinak. Znáte to, na horách voní vše intenzivněji než v nížinách, a dokonce i stejné druhy se výrazně liší. Za tuto vlastnost mohou rozdílné chemotypy stejných rostlinných druhů. My si je představíme na příkladu mateřídoušek.

 

Kde jsou cytokininy, je i život

V podzimním čísle jsme poodhalili tajemství fytohormonů, mezi něž patří i cytokininy, na něž se zaměříme tentokrát. Pojďte se s námi ponořit do výzkumů tajemných cytokininů, trvajících dlouhých 50 let. Prozradíme vám, za co všechno jsou cytokininy zodpovědné a proč jsou důležité.

 

Černucha setá

Znáte pryskyřníkovité? Samé jedovaté rostliny? Kdepak, některé druhy jsou sice jedovaté (často i prudce), ale jiné druhy jsou významné koření, jako třeba černucha, kterou znali již za časů Tutanchamona ve starověkém Egyptě. Semena černuchy seté mají nahořklou, mírně ostrou chuť a rozemletá vydávají jemnou vůni podobnou… Nechte se překvapit.

 

Domestikované rostliny jihovýchodní Asie

Po oblasti Blízkého východu, středomořském centru a Africe se v našem seriálu přesuneme do jihovýchodní Asie a představíme si asijské rostliny, které dobyly svět a staly se jednou ze základních složek potravy na světě. Představíme si obiloviny, tzv. pseudoobilniny, luštěniny i cukrodárné plodiny. Zaměříme se na rýži, proso, konopí a mnohé další.

 

O čajovníku

Pod jménem čajovník si každý představí něco jiného. Někteří třeba mylně éterický olej „tea tree“, tedy australského stromu kajeputu střídavolistého (Melaleuca alternifolia). Není se ale čemu divit, některá komerční označení rostlinných produktů jsou totiž velmi zavádějící. My se ale podíváme na „pravý“ čajovník čínský, tedy Camellia sinensis. Nad šálkem čaje nejen o páté.

 

Botanická zahrada Teplice – oáza pod Krušnými horami

V lázeňském městě Teplice, v podhůří Krušných hor se skrývá unikátní botanická zahrada, ve které můžete cestovat po celém světě. A nejen v tom dnešním. V subtropickém skleníku na vás čeká krajina na Teplicku před 20 miliony let i ukázka valdiviánského temperátního deštného lesa Chile a Argentiny.

 

Houby přírodní rezervace Údolí Doubravy

Lesy Vysočiny známe především jako monokulturní smrkové porosty, dnes mnohde velmi zdecimované kůrovcem. Na některých místech se však zachovaly cenné enklávy bučin a suťových lesů. Atraktivní lokalitou v severní části Vysočiny je přírodní rezervace Údolí Doubravy, která je taktéž mykologicky cenná a kde vám představíme jedny z prvních jarních druhů zdejších hub.

 

 (Ne)viditelní kosmonauti: Lišejníky

V našem seriálu o neviditelných kosmonautech jsme vám dosud představovali především řasy a sinice, na kterých bylo provedeno nejvíce experimentů. Nyní se zaměříme na lišejníky, které patří k neodolnějším organismům na Zemi. Lišejníky si poradí s nízkými teplotami i suchem, dokázaly by však přežít v nehostinných podmínkách kosmu?

 

Léčivé účinky hluchavkovitých rostlin. Bazalky

Hluchavkovité rostliny jsou velmi bohatou čeledí rostlin s mnoha významnými léčivými účinky. Tentokrát se zaměříme na bazalky, kterých je 65 druhů a bezpočet různých barevných a vonných kultivarů. Bazalka vonná, bazalka posvátná, bazalka příjemná…, rozhodně stojí za to je znát nejen podle zvukomalebných jmen. Jsou to nejen léčivky, ale i aromatické byliny používané jako koření.

 

Chebule srdčitá – ájurvédská léčivka

Znáte lunoplodovité? Je to poněkud méně známá čeleď, do které patří i chebule srdčitá, která je jednou z nejdůležitějších ájurvédských léčivek podporujících dobrou kondici. Jméno čeledi odráží tvar semen, která mají polokruhovitý měsíčitý tvar. U chebule se však využívají nadzemní části rostliny, stonky a listy, plné bioaktivních látek.

Doplňkové parametry

Kategorie: Časopisy (tištěná verze)
1BDWAGE8Z7T: 1BDWAGE8Z7T
ISSN: 2570-9917
5
4x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
EF Avatar autora | 5.6.2023
Krásný a poučný časopis
A Avatar autora Administrator (Administrátor) 9.6.2023
Moc děkujeme :-)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Botanica Nova, z.s., neziskový vydavatel časopisu Nová Botanika. Váš nový průvodce světem rostlin.

Časopis Nová Botanika přináší zajímavosti ze světa rostlin. Objevujte krásu a rozmanitost rostlin. Poznejte nejnovější technologie a objevy. Inspirujte se tipy pro Vaši zahradu. Seznamte se s výsledky vědeckého bádání. Navštivte botanické zahrady. Vyzkoušejte tradiční i méně známé léčivé rostliny. To vše a mnohé další na Vás čeká v časopise Nová Botanika. Poznejte svět rostlin, jak jej neznáte.